Assertiever worden door zelfkennis

Home/Assertiever worden door zelfkennis

Assertiever worden door zelfkennis

Om assertief te zijn is het van belang om een degelijke zelfkennis te hebben.
Kennis van wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je waarden en behoeftes zijn.
Assertief worden is een proces van vallen en opstaan.

Tijdens onze ontwikkeling als kind hebben we geleerd hoe we ons horen te gedragen, wat goed en slecht is en hoe we ten opzichte van anderen fatsoenlijk overkomen. Onze ouders maar ook andere opvoeders zoals familieleden en onderwijzers stuurden onze normen en opvattingen.

In sommige opvoedingsstijlen kan dit geleid hebben tot een gevoel van minderwaardigheid of juist manipulatief of agressief gedrag. Gedrag wordt dus al aangeleerd in de vroege jeugd en kan zich hardnekkig nestelen.

Bijvoorbeeld: Maria groeit op in een gezin waar status en aanzien hoog in het vaandel staan.

Vroeger op school verwachtten haar ouders de allerbeste schoolprestaties, zij moest de beste van de klas zijn en met minder namen zij geen genoegen. Ook bepaalden zij voor Maria welk beroep ze moest kiezen, namelijk een beroep waar ze veel geld mee zou verdienen zodat ze in een groot huis zou wonen, een dikke auto kon rijden en veel succes zou uitstralen. Met de wensen van Maria werd geen rekening gehouden. Om haar ouders niet teleur te stellen koos Maria voor een studie tot ingenieur. Maar eigenlijk wilde ze veel liever kunst of muziek gaan studeren want dat was iets waar ze zich écht voor interesseerde.

Op 40-jarige leeftijd komt Maria in begeleiding. Zij is totaal uitgeput, kan haar werk niet meer opbrengen en ook voor haar gezin heeft ze geen energie meer. Haar jarenlange inspanningen om haar status hoog te houden hebben zijn tol geëist.

Tijdens onze gesprekken ontdekt Maria de invloed van haar opvoeding. Ze kende een autoritaire opvoedingsstijl en werd als kind en jonge vrouw enkel goedgekeurd op basis van strenge voorwaarden. Voor Maria’s eigen behoeftes en gevoelens was geen aandacht geweest.

Na jaren op haar tenen gelopen te hebben wist ze totaal niet meer wie ze was en wat ze nog wilde. Ze had het idee dat ze gefaald had en haar zelfrespect en zelfvertrouwen waren ver zoek.

Herken je je in dit verhaal? Voel je je ondergewaardeerd, heb je moeite om nee te zeggen, om je grenzen te stellen of je wensen kenbaar te maken? Cijfer je jezelf weg uit angst om de ander te kwetsen, op de werkvloer of in privésituaties? Dan is assertiever worden jouw uitdaging. Door duidelijker te communiceren weet de ander beter wat er in jou omgaat en kan hij/zij rekening met jou houden.

In de individuele cursus Assertiviteit en Zelfvertrouwen begint de zoektocht naar de rode draad in je leven tot nu toe en de onderliggende motivatie waarom je bepaalde keuzes maakte.

Er wordt stilgestaan bij verschillende vormen van assertiviteit, je voorkeursgedrag, de kracht van je gedachten, het leren uiten van je behoeftes en het effectiever leren communiceren zodat je steviger in je schoenen leert staan.

Doel is om te werken aan een positief zelfbeeld, voor jezelf op te komen en te weten wat je waard bent zodat je je beter in je vel voelt.

Laat een reactie achter